Belgfrukter

Her er noen tips til hvordan du kan tilberede linser og bønner. Nordmenn flest – med unntak av vegetarianere, har ikke vært så vant til å bruke belgfrukter. I andre land som for eksempel Sør Amerika, India, Japan, Kina og middelhavslandene er derimot belgfrukter en svært viktig matvaregruppe.

Når du bestemmer deg for å redusere inntaket av høyglykemiske matvarer som melprodukter, poteter, ris og pasta, blir belgfrukter spesielt viktig for deg.

De kan nemlig fungere som en utmerket sunn, smakfull og prisgunstig erstatning. De har kreftforebyggende egenskaper og inneholder gunstige fettsyrer, mye fiber, vitaminer, kalsium og jern.

Både bønner, linser og kikerter i boks er bra å bruke, men hjemmelaget smaker som regel best. Linser skal ikke bløtlegges. Skyll linsene i kaldt vann før de kokes. Bønner skal bløtlegges over natten (kast vannet) før de kokes.

Når du begynner å spise fiberrike grønnsaker og belgfrukter hyppigere enn før, vil du kanskje oppleve mer luft i magen en periode i begynnelsen. Spis gjerne mindre mengder i starten og øk gradvis mengde og hyppighet. Årsaken til mer luft er at tarmen ikke er vant til så mye fiber. Disse plagene går over etter hvert som belgfrukter og grønnsaker utgjør en naturlig del av ditt kosthold.

Koketider på belgfrukter:

•Røde/gule linser, 10 – 14 minutter
•Grønne/brune linser, 20 – 25 minutter
•Store hvite bønner, 1 time +
•Kikerter, ca. 40 minutter
•Mange andre varianter å få tak i

•Linser skal skylles, ikke bløtlegges
•Vann/kraft skal dekke en fingerbredde over
•Kok opp og la linsene småkoke
•Rør ikke for mye i linsene
•Linser skal ha en liten hard kjerne ”al dente”
•Koketid 10 – 14 minutter, aldri lenger
•Overflødig kokevann helles bort
•Prøv deg frem i forhold til mengde vann

Linsestuing

½ kg røde linser
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
½ rød chili, renset og finhakket
½ dl kaldpresset olivenolje eller annen kaldpresset olje
½ boks tomater med eller uten smak
1 moden avokado
2 ss bladpersille, hakket
Salt og nykvernet pepper

1. Skyll linsene i kaldt vann og la de stå noen minutter med vannet. Hell av vannet og skyll linsene godt. Ha linsene over i kjele.

2. Hell på vann og la det dekke til en fingerbredde over linsene. Kok linsene til de er nesten møre, skal ha litt tyggemotstand. Tilsett eventuelt mer væske under kokingen hvis det blir for tørt. Overflødig vann siles av når linsene er ferdige, ha linsene tilbake i kjelen.

3. Ha i tomater, løk, hvitløk, renset avokado, olje og chili og kjør det hele lett med en stavmikser. Bland inn persille og smak til med salt og pepper.

 

 

 

Dr Fedon

Her finner du oppskrifter på sunne og velsmakende retter

Dr Fedon

Vi har lansert en rekke web-filmer i serien "Kost i balanse." Filmene skal gjøre det lettere for deg å velge sunne råvarer og sette disse sammen til balanserte måltider. Vel bekomme!

Se filmene her!Dr Fedon

Ønsker du å leve sunnere og lurer på om det er færre karbohydrater eller mindre fett som er løsningen? Og er det farlig med høyt kolesterol eller er det ikke?

Les merDr Fedon

Fedon er varemerket for en serie smartkarbo matvarer basert på Fedon Lindbergs kostholds- og livsstilskonsept "Kost i balanse". Serien er utviklet spesielt med tanke på blodsukkerbalansen.

Les merDr Fedon

Eurodiet er en metode for vektreduksjon med medisinsk oppfølging for personer med helseskadelig overvekt.

Les mer
Idium Portalserver 3.0idium webpublisering